Hozzávalók 10 fához és 16 ajándékhoz:
275 g sütőporral elkevert liszt
225 g szobahőmérsékletű margarin
4 evőkanál tej
1 csapott teáskanál sütőpor
225 g kristálycukor
2-3 csepp vaníliaesszencia (vagy aroma)
4 közepes tojás
75 g szobahőmérsékletű vaj
175 g porcukor
2 teáskanál citromlé
ételfesték
1. Sütőpapíron rajzold körbe a tepsit, majd vágd ki a formát.A tepsit kend ki olajjal, majd tedd bele a papírt, és azt is kend be.
2.A lisztet szitáld egy nagy keverőtálba.Add hozzá a margarint, a tejet, a sütőport, a cukrot és a vaníliaesszenciát.
3.Egy kis edénybe törd fel a tojásokat, majd villával verd fel, és öntsd a lisztes keverékhez.Alaposan keverd össze.
4.Kanalazd a masszát a tepsibe, simítsd el a tetejét.40-45 percre tedd a sütőbe ez idő alatt a közepe ruganyos lett.
5.A piskótát hagyd a tepsiben kihűlni, majd vedd ki.A vajat tedd egy edénybe, és fakanállal keverd ki krémesre.
6.Apránként szitáld hozzá a porcukrot, és jól keverd össze.Keverd hozzá a citromlevet is.A bevonat háromnegedét tedd át egy másik edénybe.
7.Keverj hozzá zöld ételfestéket.A bevonat többi részét oszd el háromféle, és mindegyikhez keverj egy-egy csepp ételfestéket.
8.A psikóta egyik széléről vágj le egy 7 cm széles csíkot.Vágd 16 kockára, a maradék piskótát pedig hosszában felezd el.
9.Vágd tíz, háromszög alakú darabra, majd kenj rájuk zöld bevonatot.Az ajándékokra más színű bevonatot kenj.Nyomj rájuk néhány szem cukorkát.
Tippek:
-magas falú tepsit használj
-papírtörlővel kenj olajat a tepsi falára és aljára
-fakanalat használj
-csokiból vagy kekszből készítsd el a fák törzsét
-a piskóta ruganyos, ha megnyomod
-ha élénkeb színt szeretnél, adj több ételfestéket a keverékhez-cseppenként
-cukorkával díszítsd a fákat
SAJTOS KARÁCSONYI CSILLAGOK:
Hozzávalok kb. 25 csillaghoz:
150 g sütőporral elkevert liszt
fél teáskanálnyi só
75 g vaj vagy margarin
75 g reszelt sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
csillag alakú süteményszaggató
kivajazott tepsi
Mielőtt belevágnál, a sütőt melegítsd elő 200°C-ra (gázsütő 6-os fokozata
1.Szitáld össze a lisztet és a sót.Add hozzá a vajat vagy a margarint és ujjaiddal morzsold össze a keveréket.
2.Egy tálkán hagyj kb. egy evőkanálnyi reszelt sajtot, a többit keverd a lisztes keverékhez.
3.A tojásos-tejes keverékből egy bögrében tegyél félre egy evőkanálnyit, a többit keverd a sajtos masszához.
4.Tiszta munkafelületre szórj egy kis lisztet.Nyújtsd ki a tésztát, valamivel vékonyabbra mint a kisujjad.
5.Szaggatóval készíts sok csillag alakú pogácsát.Egymáshoz közel vágd ki őket.A nyesedéket gyúrd össze, majd újra nyújtsd ki.
6.Szaggass ki még több csillagot, majd kend meg őket a félretett tojásos keverékkel, és szórd rájuk a maradék sajtot.
7.A csillagokat tedd a kivajazott tepsibe, majd nyolc-tíz percre tedd a tepsit a sütőbe.Ezalatt a pogácsák aranybarnára sülnek.
Tippek:
Nyújtófát használj
Kenőtollat használj
Ezek a csillagok melegen a legfinomabbak! :-)
OMLÓS BONBON:
Hozzávalók kb. 36 kockához:
75 g zsíros krémsajt
350 g porcukor
1 csapott evőkanál kakaópor
1 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez
75 g csokoládé
40 g vaj
lapos, 15 cm-es oldalú, négyzet alakú tortaforma sütőpapír
1.A krémsajtot tedd egy edénybe, majd szitáld rá a porcukrot és a kakaóport.Alaposan keverd össze.
2.A tortaformát tedd egy ív sütőpapírra, és rajzold körbe.A vonal belső oldalán maradva vágd ki a formát.
3.Papírtörlővel kend ki olajjal a forma alját és az oldalát.Nyomd bele a papírnégyzetet, és azt is kend be olajjal.
4.Olvaszd fel a csokoládét és a vajat, majd keverj hozzá egy teáskanálnyi krémsajt masszát.
5.A csokoládét öntsd a krémsajtos tálba, majd egy kanállal keverd ki krémesre.
6.Kanalazd a masszát a tortaformába - a sarokba nyomkodd be.Egyengesd el a tejet - a lehető legsimább legyen!
7.Egy kanál hátoldalával egyengesd el a csokoládémassza tetejét.A tortaformát két óra hosszára tedd a hűtőbe, vagy amíg megdermed a massza.
8.Tompa késsel lazíds fel a csokitömb oldalát, majd az egészet fordítsd ki egy nagy tányérra.Húzd le róla a papírt.
9.A tömböt vágd apró kockákra, majd a tányért tedd vissza a hűtőbe, hogy a csoki megkeményedjen.
Tippek:
Ceruzával rajzold körbe a tortaformát.
A csokikockákat be is csomagolhatod - kiváló karácsonyi ajándék.