Kérdések minden témában!:)

Sziasztok!Itt minden kérdésre válaszolunk Nektek!Remélem tetszeni fog az oldal!Jó nézelődést!:)

Létezik egészséges tűsarkú?

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a rendszeres tűsarkúviselés sokat árt a lábnak. Mi, nők viszont nem szívesen mondunk le erről a néha fájdalmas, ám mindenképpen dögös viseletről. Vajon választhatunk-e úgy a cipőboltban, hogy csinosak legyünk, de az egészségünket se tegyük kockára?

A magas sarkú cipő önmagában nem ördögtől való - mondja dr. Ráthonyi Gábor Kristóf ortopédus és traumatológus szakorvos, a www.izulet.hu és www.derekfajas.hu honlap szerkesztője -, de tudni kell, hogyan válasszuk ki a legjobbat, és hogyan viseljük."

Az egészségünkkel játszunk?

zakértőnk sem tagadja, hogy a tűsarkú cipő gyakori viselése árthat a lábunk és ezen keresztül az egész testünk egészségének. Lábunkat, ezt az összetett, testünk súlyának többszörösét is elviselő szerkezetet ugyanis nem az extrém módon megemelt sarkakon való járásra tervezték: a lábat alkotó 26 csont, 33 ízület és 107 szalag optimális esetben elnyeli a járás közben érkező ütődéseket, ezt azonban nem tudja egy szűk, merev talpú cipőbe szorítva végrehajtani. Tűsarkakon járva ráadásul súlyvonalunk előrehelyeződik, a térd terhelése növekszik, ami növeli a kopás, az artrózis kockázatát. Ráthonyi doktor arra is figyelmeztet, hogy az Achilles-ín ilyenkor megrövidül, s ez sarokfájdalmakhoz vezethet. Az instabil magas sarkúban lábunk kissé befelé fordul, ez növeli a bokaficam veszélyét. A merev sarokrész vagy pánt folyamatos irritációt jelent, ettől pedig bőrkeményedés, huzamosabb idő alatt pedig akár csontkinövés is kialakulhat.

Dr. Ráthonyi Gábor Kristóf szerint az sem használ a lábadnak, ha szűk, elvékonyodó orrú a cipőd: ha ilyenbe préseled a lábujjaidat, az előbb-utóbb bütykösödéshez vagy kalapácsujj kialakulásához vezet. Nem véletlen, hogy bütyökműtétet szinte kizárólag hölgyeken végeznek. A magas sarok különválasztja a sarkat és a láb elülső részét, a láb így nem gördül a talajon, és a boltozat nem csillapítja az ütéseket, zökkenéseket. A széles, magas sarok sem jobb a vékony változatnál, mivel téves biztonságérzetet és kényelmet ad - így hajlamosabbak vagyunk az ilyen cipőt tovább hordani.

De akkor milyen az egészséges cipő?

Ha féltjük a lábunk egészségét, akkor le kell mondanunk a divatról, és ormótlan nagymamacipőkben kell töltenünk életünk hátralevő részét? Ráthonyi doktor egyértelmű nemmel válaszol: a nőies fazonok között is vannak ugyanis kimondottan egészséges darabok. A legegészségesebb sarok persze nem több 3-5 centiméternél, de az már nem egyértelmű, hogy a hegyes orr mindenképp káros lenne. A legjobb, ha jól megnézed, hol kezd szűkülni a cipő orra: ha nem közvetlenül az ujjak tövénél, és így nem nyomja össze a lábujjaidat, akkor semmi sincs veszve. Így persze meghosszabbodik egy kicsit a cipő lábfeji része, a kis lábú hölgyeknek viszont ez kifejezetten előnyös (a nagyobb cipőmérettel megáldottak pedig abban bízhatnak, hogy idén a kicsit kevésbé hegyes orrú lábbelik is nagyon divatosak). Az sem mindegy, milyen széles a lábad: ha túl keskeny a cipő, nyomni, szorítani fog, így mindig a saját lábfelépítésednek megfelelő lábbelit válassz.

 

Nagyon jó, ha a cipő talpába a járás közbeni ütéseket felfogó, elnyelő párnákat építettek be, de ez nem alapfeltétel - az ortopéd szakorvos szerint ugyanis végső soron a lábboltozatunknak kellene elnyelnie ezt a terhelést. A lábboltozati problémákkal küzdők épp ezért gyakran nehezen viselik a merev talpú cipőt: szakértőnk szerint nekik sem kellene teljesen lemondaniuk a nőies cipőkről, könnyen lehet, hogy egy szakorvos által felírt betét a megoldás. A boka izomzatát is lehet megfelelő gyakorlatokkal erősíteni, így sokkal kevésbé kell tartani a magas sarok miatti bokaficam veszélyétől.

Ami a cipő anyagát illeti: a puha, lélegző bőr sokkal jobb, mint a merev és nem légáteresztő műbőr - a bőrcipő ráadásul egy picit hozzáidomul a láb formájához, míg a más anyagból készült lábbelik esetében nem szabad erre számítani.

Mire figyelj az üzletben?

Dr. Ráthonyi Gábor Kristóf szerint a cipőválasztás elsődleges szempontja a kényelem: ha bárhol nyom, dörzsöl, szorít a cipő, akkor is hagyd ott, ha egyébként első látásra beleszerettél. Az üzletben érzékelt apró kényelmetlenségek ugyanis huzamosabb idejű viselésnél százszorosan gyötrik majd a lábadat. Felejtsd el az eladók „majd kitágul" címkéjű rábeszélő érveit: ne számíts arra, hogy a cipő majd a lábadra alakul, mert a legtöbb esetben ez nem történik meg. Arra pedig nyilvánvalóan semmi szükséged, hogy fájdalmas arckifejezéssel érkezz haza, ahányszor csak felveszed az új szerzeményt (vagy épp élethossziglan a szekrény mélyén tárold, tudva, hogy ha felvennéd, kínzó élményben lenne részed).</P><p>Mindkét cipőt próbáld fel, hiszen a két lábfejed nem egyforma. Ne sajnáld rá az időt, hogy járkálj benne egy kicsit az üzletben, hadd derüljenek ki az esetleges hibák. Méretét tekintve inkább egy fél számmal nagyobb legyen, mint túl kicsi - ha a közeljövőben babát szeretnél, vedd figyelembe, hogy a várandósság idején nőhet egy kicsit a lábad, és ez a baba megszületése után is így marad majd. Jó, ha azt is tudod, hogy az ár önmagában még nem árulkodik a minőségről: lehet jó és viszonylag olcsó cipőt is találni, mint ahogyan a szuperdrága, külföldi divatházakból érkező darabok között is vannak .

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 261
Heti: 1 058
Havi: 2 511
Össz.: 1 078 025

Látogatottság növelés
Oldal: /Egyészséges tűsarkú/
Kérdések minden témában!:) - © 2008 - 2018 - kerdesekmindentemaban.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: halloweeni csínyek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »